Könyvek az újrakezdésről

Barbara Delinsky: Menekülés, Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Szórakoztató irodalom az újrakezdésről

Ajánló

 

Nevezhetjük életközepi válságnak is, ahogy a szakirodalom emlegeti. Nevezhetjük útkeresésnek is, ahogy a spiritualizmus hívei ismerik. Mindegy azonban, hogy nevezzük, azokról az életben tapasztalható komoly pillanatokról szólnak az alábbi könyvek, mikor még van erőnk és lehetőségünk dönteni: megállunk-e az addigi úton, vagy a szívünket követve úgy éljük tovább az életünket, ahogy önmagunk, belsőnk által diktálva élnünk kell. A társadalmi elvárás és egyén harcaival, az újrakezdés bátorságával szembesítenek.

 

Barbara Delinsky: Menekülés

Emily Auelnbach olyan ügyvéd, aki szerves része annak a darálógépezetnek, amit társadalmi elvárásoknak nevezünk. Jól menő munkája van, férje, pénze és fontosságtudata,  míg egyszer csak szembe nem néz magával: semmi sem jó úgy, ahogy van. Elmegy megkeresni a múltját, a szerelmet, hogy visszataláljon önmagához. Nemcsak ez sikerül neki, hanem rálép a valódi útjára is. A könyv szórakoztató, életszagú, XXI. századi, mentes a szokásos romantikus kliséktől. Amikor az olvasó várja és tudni véli a szokásos következő fordulatot, meglepetésszerűen az írónő új utakra tereli a cselekményt. Aki hasonló cipőben járt bármikor is az életben, mint a főhősnő, a végére bólinthat: lehet nagy levegővétel után tabula rasa-t nyitni.

covers_279579.jpg

 

Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Ahogy Fannie Flagg a könyv borítóján ajánlja: szívmelengető, bohókás és nagyon megnyerő regény. Élettel teli karakterekkel, egy negyvenes szenátusi jogtanácsos, Carolyn Jourdan, önmagával folytatott küzdelmeiről, s arról szól, hogyan döbben rá az ember, hogy hol a helye a világban, mik az igazán fontos dolgok, és miért nem áldozat a szívünket követve élni.

  covers_109477.jpg